Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Βαριά η σκιά της αυτοκτονίας στην προεκλογική περίοδο

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Βαριά τη σκιά της στην προεκλογική περίοδο ρίχνει η αυτοκτονία του συνταξιούχου στο Σύνταγμα, καθώς αποτυπώνει τα κοινωνικά αδιέξοδα από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Η αυτοκτονία επιβεβαιώνει το βάθος της κρίσης και ήδη οι αρμόδιοι φοβούνται πως μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια φαινόμενα, αφού τα αδιέξοδα είναι ιδιαίτερα μεγάλα.

Άλλωστε είχαν προηγηθεί η ομηρία εργαζομένων από οπλισμένο απολυμένο σε βιομηχανία της Κομοτηνής, ζευγάρι από τον ΟΕΚ που απειλούσε να πηδήξει στο κενό από τα γραφεία τρίτου ορόφου γιατί έκλεινε ο Οργανισμός, ενώ υπάρχουν πολλές αυτοκτονίες λόγω χρεών και αδυναμίας πληρωμής των τοκογλύφων, που πέρασαν στα ψιλά.


Το βάθεμα της κρίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει ενέργειες απελπισίας, που με τη σειρά τους θα πυροδοτούν και θα πολλαπλασιάζουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και θα αποδυναμώνουν περαιτέρω την υπάρχουσα πολιτική τάξη της χώρας.


Το τραγικό συμβάν με τον συνταξιούχο, πάντως, αναζωπύρωσε τους φόβους ηγετικών στελεχών των δύο κυρίως μεγάλων κομμάτων, ότι δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι προβληματίζονται μήπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί δεν συγκεντρώσουν το 50% και συνεπώς δεν θα νομιμοποιούνται πολιτικά να προχωρήσουν σε συγκυβέρνηση.


Η συνολική εικόνα που εκπέμπει η χώρα, πάντως, προβληματίζει ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων (Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργος Καρατζαφέρης, Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος) με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προειδοποιούν ότι έχουν σημάδια αναβολής των εκλογών. Παράλληλα, έκδηλη είναι η ανησυχία πως η προεκλογική χαλάρωση είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων εντός του Ιουνίου, ίσως και εντός του Μαΐου.


Η προγραμματισμένη απεργία της ΠΝΟ, η απεργία των φαρμακοποιών και η απόφασή τους να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις. Παράλληλα, τα εκφυλιστικά φαινόμενα ενόψει των εκλογών συνεχίζονται, όπως απέδειξε και η χθεσινή μέρα, με τη συνέχιση των τροπολογιών στη Βουλή, την μεσοβέζικη λύση για τα ΤΑΧΙ, αλλά και οι καταγγελίες και η αντιπαράθεση για τις «επιδοτήσεις» της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


Φαινόμενα που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στην πορεία προς τις κάλπες, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί και για τις δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ «πράσινων» και «γαλάζιων» υπουργών, με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.


Μέχρι τις εκλογές, πάντως, θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα ληφθούν τον Ιούνιο, όπως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δεσμευτεί ψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-14. Επιπλέον, τον Μάιο επιστρέφει και το κλιμάκιο της τρόικας για το νέο έλεγχο.


Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, έκδηλη είναι η ανησυχία πως η προεκλογική χαλάρωση που παρατηρείται και εντείνεται μπορεί να οδηγήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Μάιο. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του κράτους έχει προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία ότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, αφού τον υποδεικνύουν τόσο η υστέρηση των εσόδων, όσο και η μη επίτευξη του στόχου των δαπανών.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=136373&catID=11 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου