Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

MANIATHΣ Ή ΜΗΠΩΣ ΝΤΟΥΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ


Σε πρωτοφανείς δηλώσεις αναγνώρισης του βάσιμου των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, για την ΑΟΖ και των δικαιωμάτων της εκτέλεσης εργασιών ερευνών, γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης  εξορύξεων, προχώρησε πριν από λίγο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ  και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.
Οι δηλώσεις του Γ,Μανιάτη αντιβαίνουν 100% την εθνική γραμμή καθώς παραδέχεται το βάσιμο των τουρκικών διεκδικήσεων (!) και χαρακτηρίζει «ασαφές το τοπίο σε Αιγαίο και Καστελόριζο (Μεγίστη)» σε ότι αφορά την δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να προκηρύξει διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων.
Τις δηλώσεις αυτές ούτε … Τούρκος δεν θα τολμούσε να τις κάνει την στιγμή που η πάγια εθνική θέση από το 1974 μέχρι σήμερα είναι ότι «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων νησιωτικών περιοχών διέπεται αυστηρά από την Συνθήκη της Λωζάνης και βάσει αυτής υπάρχουν συγκεκριμένα ελληνικά δικαιώματα».
Τώρα έρχεται ο υφυπουργός ΠΕΚΑ (την επαύριο των δηλώσεων Σαμαρά που στηρίζει την κυβέρνηση και τον Γ.Μανιάτη φυσικά στην Κύπρο περί ΑΟΖ) και όχι απλά υπονομεύει τις εθνικές θέσεις (οι δηλώσεις του μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στο οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο από την Άγκυρα), αλλά αυτοκαταστρέφει την ελληνική δυνατότητα για να προκηρύξει διαγωνισμούς έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτές τις περιοχές.
Ένα ερώτημα είναι αν ακριβώς αυτές οι δηλώσεις έγιναν για να σαμποταριστεί προεκλογικά και ο Α.Σαμαράς που μίλησε στην Κύπρο για "εθνική υπόθεση" σε ότι αφορά την επέκταση της ΑΟΖ. 
Επί λέξει απάντησε  στην ερώτηση για την προοπτική ερευνών στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, ο ανεκδιήγητος Γ.Μανιάτης, ω εξής: «Δεν θα ήταν σώφρον η κυβέρνηση να έβγαινε τώρα σε διακεκαυμένη ζώνη (!). Καμία εταιρεία δεν θέλει να παίξει τα κεφάλαιά της εκεί που το τοπίο είναι ασαφές»!
Μα, κατά την Τουρκία ακόμα και οι θαλάσσιες περιοχές στη Νότια Κύπρο, όπου γίνονται οι γεωτρήσεις είναι ακαθόριστου ιδιοκτησιακού καθεστώτος περιοχές. Και τι θα πει «διακεκαυμένη ζώνη»; Δέχεται τις τουρκικές αμφισβητήσεις και δίνει τον χαρακτηρισμό της «διακεκαυμένης ζώνης» σε περιοχές 100% ελληνικής αρμοδιότητας;
Και που είναι «ασαφές» το τοπίο στο Αιγαίο; Μήπως μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος για να γνωρίζουμε κι εμείς;
Το ίδιο ισχύει για το Καστελόριζο, βέβαια, το οποίο έχει πλέον την σφραγίδα της «διακεκαυμένης ζώνης» και του «ασαφούς τοπίου» από μια ελληνική (;) κυβέρνηση που πολύ φοβόμαστε ότι απλά μας προετοιμάζει για αυτά που έχουν συμφωνηθεί πίσω από τις πλάτες μας… 
Επειδή βέβαια, δεν πιστεύουμε ότι όλοι ξαφνικά έγιναν … προδότες, οφείλει αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών να δώσει απαντήσεις και βέβαια να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει αναδείξει την ΑΟΖ ως κορυφαίο ζήτημα της πολιτικής του.
Άμεσα για το θέμα τοποθετήθηκε μόνο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει δώσει μεγάλο αγώνα για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και εκδίδει στις επόμενες ημέρες σχετικό βιβλίο γα την εθνική ανάγκη ανακήρυξης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο:
"Ο κ.Μανιάτης αποδεικνύει αυτό ακριβώς που φοβόμουν. Δεν έχει ιδέα τι είναι ΑΟΖ!!! Η ΑΟΖ δεν προκαλεί πολέμους και απόδειξη για αυτό η Κύπρος το 2011. Δυστυχώς πολλοί επιμένουν να προτάσσουν φοβικά σύνδρομα, προκειμένου να μη δει αυτός ο λαός άσπρη μέρα. Ευτυχώς που ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Σόλωνας Κασσίνης δεν τους έμοιασαν"! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου